Ugrás a fő tartalomra

Oscar 2009

Évente egyszer biztosan előfordul, hogy este 8 órakor lefekszem. Igaz, ebben az esetben szinte biztos, hogy hajnali kettőkor csörög a mobil ébresztője, kelni kell, gépet bekapcsolni, közvetítést megkeresni. Amíg tart a vörös szőnyegen való felvonulás, és a riporterek a ruhákról faggatják az ott előfordulókat (hát érdekli ez egy férfiembert?), irány a konyha, vízmelegítés, cukor, kávépor, két kavarás, amelyet pár csepp tej követ, majd vissza a képernyő elé. A kávé szürcsölése közben persze észreveszem a bekészített pattogatott kukoricát és kólát, mellékelve egy kis üzenettel: Egyél kukoricát, igyál kólát, és jó szórakozást! Mindezt több mosolypofival megspékelve, hogy az ember szíve nagyobbakat dobbanjon a megszokottnál. Egy meg nem értett hobbi elfogadásának kedves gesztusa ez egy menyasszonytól, ami nagyon szívmelengető tud lenni.

Mire a kávé elfogy, el is kezdődik a show. Új házigazda, aki nem humorista és úgy általában is inkább a hosszú karmok jutnak az ember eszébe róla az X-Menből, mint egy ilyen típusú műsor. Mégis kimondható, Hugh Jackman nagyszerű választás volt. És ez még csak az újítások kezdete. Hosszú ömlengések és viccesnek szánt szövegelések helyett, látványos zenés műsorral kezd az idei Oscar gála. És a musical hangulat továbbra is jelen marad a műsor egész időtartama alatt.



A következő meglepetés, amikor a főbb díjakat nem a jól bevált a tavalyi díjazott bejön-beszél- átad hármasban koreográfia szerint történt, hanem eddig soha nem láthatott módon, 5 korábbi (melyek között egyáltalán nem biztos, hogy ott lesz a tavalyi) díjazott érkezik, és mindegyikük elmond egy kellemes monológot az egyik jelöltről.



A műsor körítése is nagyszerű volt. A díszlet egyszerű és letisztult, mégis látványos. A filmbejátszások nagyon hangulatosan lettek összevágva. A jelölt betétdalok sem egymás után a műsor egyes részein szétszórva, hanem egységes műsorszámként, egy kellemes montázs formájában került demonstrálásra.



A nyertesekbe sem lehetett az idén belekötni. Még az állítólag meglepetés Sean Penn sem kritizálható, hiszen – ugyan a filmet még nem láttam – de nagyszerű színészről van szó, ahogyan Kate Winsletnek is látatlanban odaígértem volna a szobrot, hiszen korunk egyik legnagyszerűbb színésznőjével van dolgunk. Egyedül a mellékszereplőnél (Heath Ledger) érzem, hogy a nagy felhajtás miatt kapott posztumusz díjat, még akkor is, ha tényleg nagyszerű színészről beszélünk. (Csak hagyjuk már ezt a tragikusan elhunyt dumát. Egy gyógyszer túladagolás egyáltalán nem tragikus. Ha valaki kísérti a sorsot, az nem lehet tragikus.)



Utólagosan sok kritikát átolvastam az interneten, és meglepve tapasztaltam, hogy mindenki az újításokon kötözködik. Pedig szerintem pont ettől volt nagyszerű az idei gála. Nem a megszokott forgatókönyv szerint zajlottak a dolgok, és ettől izgatottan lehetett nézni a képernyőt. Jövőre több ilyen újdonságot, és minden rendben lesz a következő évi hajnali szórakozással.

Megjegyzések

RaveAir üzenete…
Lehet, hogy saját bajom, de soha nem tudtam megérteni, hogy mit lehet élvezni ezen a díjkiosztón. (Az más kérdés, hogy az én izlésemet minősiti az, hogy általában olyan filmek nyernek az ilyen gálákon, amik nem érdekelnek. Persze leszámítva a technikai jellegű díjakat...)
Az ilyen show-k mű világa és cukormázas csillogása számomra irritáló. Nem is nézem... Mondjuk másnap azért meg szoktam nézni, hogy kik és milyen kategóriában nyernek, de semmi több.

Én amúgy a múlt hétvégén gondolkodtam el a hajnali ébredésen, ugyanis akkor volt az NBA All-Star Game. Mondanom sem kell, hogy inkább aludtam, és nem keltem fel. ;) Amúgy ott is marha sok a show elem, és felesleges csillogás. Bár mellette van egy sportesemény is...

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Befejeződött a Fable magyarítása

"Mélyen Albion erdejében fekszik Tölgyvölgy kicsiny falucskája, melyet érintetlenül hagyott az idő múlása, és messze elkerült a fegyverek zaja. Itt élt egy fiú, és a családja. Egy fiú, aki hatalmasságról álmodott. Arról, hogy egyszer hőssé válik. Néha nemes lovagnak képzelte magát... Vagy hatalmas varázslónak. Máskor arról álmodott, hogy gonosz harcossá lesz. De minden álmában, mely a nagyságról szólt, kevés volt az erő, hogy megváltoztathassa a sorsot, mely előtte állt." Persze a történetnek nincs vége. Immár lehet folytatni magyarul. Elkészült a mű, több hónap munkája. Használja mindenki örömmel, hiszen úgy készítettük. Jó játékot! A magyarítás letölthető a Magyarítás Portál ról. ui.: Köszönet mindenkinek, aki segített, hogy elkészülhessen a nagy mű.

Március 15 - Műsorterv

Március idusa minden évben ünnepi műsorok sokaságát hozza magával. Így volt ez az idén is, és valószínűleg így lesz jövőre is. Ahogyan tavaly, most is segédkeztem a Fekete István Általános Iskola ünnepi műsorában, melynek rendezőjéhez és felkészítő tanárához fűznek gyengédebb szálak. Most nagy szerepem volt a műsor forgatókönyvének kialakításában is. Nos, mire való a Google Docs és a YouTube, ha nem arra, hogy az ilyesmit megosszam másokkal is. A dokumentumban található linkek segítségével a külön erre a műsorra vágott háttérfilmek is megtekinthetőek. A dokumentum elérhetősége: https://docs.google.com/document/pub?id=19tVpgBtj79hXI60_VD4cdPljIBndHMMrLXi_sSpGkHs

kooperatív <> kollaboratív

A főiskolai tanulmányaim alatt a napokban előkerült, hogy össze kellett hasonlítani a kooperatív illetve a kollaboratív tanulást. Ha már ott megtettem, akkor miért ne tenném itt közre, hogy ott mit írtam. Mindenek előtt tisztázni kell, mit is értünk a két fogalom alatt. Aki részletesebben kíváncsi, annak javaslom Dorner Helga írását , de azért röviden összefoglalnám: A kollaboráció olyan szervezett, szinkron tevékenység, amely egy adott problémára vonatkozó közös elgondolás kialakítására és fenntartására irányul. Csoporttanulás esetén a csoporttagok kölcsönösen részt vesznek a munkában, amely egy közös probléma megoldására irányul. A munkamegosztás spontán, a kiosztott szerepek cserélődhetnek attól függően, hogy milyen tudáselemmel járulhat hozzá az adott munkafolyamathoz. A kooperatív tanulás folyamata során a tanulás az egyén szintjén valósul meg. A tanulók egymaguk dolgoznak fel egy-egy témát, és a tanulás eredményét, a leszűrt tanulságokat egyenként prezentálják. Csoporttanulás ese