Ugrás a fő tartalomra

Mozimaraton IV. - Mamma Mia!

A mozimaraton sorozatot pedig mi mással is zárhatnám, mint a nyár szenzációjával. Anyám, ez a Mamma Mia! Amikor először megláttam a plakátot, akkor bizony fogtam a fejem. Ez annyira rossz lehet, hogy majd ha tévében adják, talán megnézem. Aztán megjelentek az első kritikák, és rendesen rácsodálkoztam. Rendben, egyik sem dicsérte az egekbe a filmet, de egyáltalán nem kapott rossz kritikákat, sőt! Aztán a menyasszonyok (ki mások is képesek a férfiembert rávenni különösebbnél különösebb dolgokra?), az enyém és öcsémé, kifundálták, legyen egy nagy kajálás, majd mozi. Gondoltam, lássuk, mi rossz sülhet ki a dologból?

Jelentem, semmi rossz. A pizza is finom volt, de ez a film egyszerűen fantasztikus! Igazi nyári szórakozás, amelyet télen újra elő lehet venni, hogy egy kis vidámságot, és meleget, nyarat hozzon majd a nappalinkban (persze, csak amint megjelenik DVD formátumban).

Az embere azt hinné, erre csak a szüleink lesznek kíváncsiak, hiszen ABBA slágerekért ők rajonganak, de ez óriási tévedés. Valahogy ezek a slágerek örök érvényűek. Nagyszerűen szólnak a filmben, amelyben többet énekelnek, mint beszélnek. Persze a dalokat át kellett hangszerelni, hogy picit másképpen szóljanak, de azok bizony nagyon is jól szólnak. Ugyanakkor nagyszerű az illesztésük. Talán csak egyetlen dal volt, ami nem passzolt, az is inkább a hátérben szólt, és ott sem sokáig. A moziban nagyon jó volt, hogy a dalokat feliratozták, és meghagyták az eredeti színészek hangját a dalok alatt. Apropó, színészek. Kedvesek, bájosak, szerethetőek. Nem baj, hogy nem mindegyiküknek van hangja az énekléshez (itt leginkább Pierce Brosnan-ra gondolok). Sőt, pont ettől is jó. Ettől lesznek még szerethetőbbek. Maryl Streep-et legutóbb az Ördög Pradát viselben és a Kiadatásban láttam. Nos, ez teljesen más szerep, de hát, ettől nagyszerű színésznő ő. A pasik is csúcsok: a már említett Brosnan mint elegáns úriember (apró kikacsintással), Colin Firt a maga angol, picit szerencsétlen, jólelkű pasi (homo)bájával, és Stellan Skarsgard, akinek neve nem annyira ismerős gondolom, pedig adatlapján megnézve, jelentős filmekben szerepelt, nos, ő a vagány világkalandor szerepében hódit. A csajok sem illenek kevésbé a filmbe: Christine Baranski és Julie Walters ügyesen bolondoznak a szerepükben. A fiatalok pedig pont olyanok, amilyennek a rendező akarta: babaarcúak, fiatalok, mosolyognak, és jól mutatnak a vásznon.

A történetet nem kell elemezni. Ez nem egy dráma, mély tartalommal. Ez egy szórakoztató film, amely azért készült, hogy nagyon jól érezzük magunkat. Élvezzük a napsütést, a vidámságot, a görög szigetvilág látványát, a tenger kékjét és a zenét. A hangulat meg elragad, és három hétre való jókedvvel jövünk ki a moziból. Szóval ezért nagyszerű ez a film! Súlyos depresszió ellen ajánlott :)

Megjegyzések

Duchon Zoltán üzenete…
A kritika teljesen korrekt. Még csak annyit tennék, hozzá, hogy számomra milyen pluszt hozott a film azon kívül, hogy rendkívül jól szórakoztam (pedig általában az elvontabb filmeket szeretem, több vérrel tálalva:))

Először is a férfiak: Végre az unalomig imádott szépfiúk közül kettőn is tudtam hatalmasat nevetni.
Ebből a filmből nem csak azt tudhatjuk meg, hogy a magát lassan szappanoperává kinövő James Bond sorozat producerei miért nem fontolgatták soha sem, hogy musical-elemekkel fűszerezzék a keményen akcióorientált filmeket (legalábbis Brosnan idejében). Ehelyett azzal tették kedvenc 007-esünket emberközelibbé, hogy a 6.1-es verzió már néha megkarcolódik. Részemről sokkal emberibb lett volna, ha énekel. Az, aki nem így gondolja, nézze meg ezt a Mamma Mia-t!
Ezen felül a kis kedvenc angil urifiú, Colin Firt is végre nem egy hős szerelmes szerepében tetszeleg a végén, hanem, ha szabad így írnom, egy homo-homo sapiens sapiens Melegszívű ölelésével zárja a végjelenetet. Ami akkor humoros, ha mellé párosítjuk a mellettünk ülő hölgysereg döbbent hörgését a jelenetet látva.

Másodszor is a nők: Mindegyik csodálatos, legalábbis az idősebbek közül. Ezzel semmilyen beteges vonzódást nem akartam világra hozni, egyedül csak abbéli tetszésemet, hogy a barbie-k között üde színfoltként tűnnek föl a Mamma-k. A három garcia három klisés figurája (a hebehurgya, a tüskés és a kacér) nem különösebben okoz gondot. Sőt kifejezetten kellemes csalódás. Különösen Meril Streep-nek áll jól a kelekótya farmerlány görög megfelelője.
Harmadszor: a végjáték utáni végjáték, vagyis a szokásosnál is szórakoztatóbb stáblista mellé illesztett kis videócska pedig legalább 50%-al feldobja a film értékelését.
Egy szóval, ha családi szórakozásra vágyik valaki, akkor bátran ajánlom ezt a filmet, mert bízva állíthatom, hogy a stílus gyöngyszemével találja magát majd szemben a mozivásznon.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Befejeződött a Fable magyarítása

"Mélyen Albion erdejében fekszik Tölgyvölgy kicsiny falucskája, melyet érintetlenül hagyott az idő múlása, és messze elkerült a fegyverek zaja. Itt élt egy fiú, és a családja. Egy fiú, aki hatalmasságról álmodott. Arról, hogy egyszer hőssé válik. Néha nemes lovagnak képzelte magát... Vagy hatalmas varázslónak. Máskor arról álmodott, hogy gonosz harcossá lesz. De minden álmában, mely a nagyságról szólt, kevés volt az erő, hogy megváltoztathassa a sorsot, mely előtte állt." Persze a történetnek nincs vége. Immár lehet folytatni magyarul. Elkészült a mű, több hónap munkája. Használja mindenki örömmel, hiszen úgy készítettük. Jó játékot! A magyarítás letölthető a Magyarítás Portál ról. ui.: Köszönet mindenkinek, aki segített, hogy elkészülhessen a nagy mű.

Március 15 - Műsorterv

Március idusa minden évben ünnepi műsorok sokaságát hozza magával. Így volt ez az idén is, és valószínűleg így lesz jövőre is. Ahogyan tavaly, most is segédkeztem a Fekete István Általános Iskola ünnepi műsorában, melynek rendezőjéhez és felkészítő tanárához fűznek gyengédebb szálak. Most nagy szerepem volt a műsor forgatókönyvének kialakításában is. Nos, mire való a Google Docs és a YouTube, ha nem arra, hogy az ilyesmit megosszam másokkal is. A dokumentumban található linkek segítségével a külön erre a műsorra vágott háttérfilmek is megtekinthetőek. A dokumentum elérhetősége: https://docs.google.com/document/pub?id=19tVpgBtj79hXI60_VD4cdPljIBndHMMrLXi_sSpGkHs

kooperatív <> kollaboratív

A főiskolai tanulmányaim alatt a napokban előkerült, hogy össze kellett hasonlítani a kooperatív illetve a kollaboratív tanulást. Ha már ott megtettem, akkor miért ne tenném itt közre, hogy ott mit írtam. Mindenek előtt tisztázni kell, mit is értünk a két fogalom alatt. Aki részletesebben kíváncsi, annak javaslom Dorner Helga írását , de azért röviden összefoglalnám: A kollaboráció olyan szervezett, szinkron tevékenység, amely egy adott problémára vonatkozó közös elgondolás kialakítására és fenntartására irányul. Csoporttanulás esetén a csoporttagok kölcsönösen részt vesznek a munkában, amely egy közös probléma megoldására irányul. A munkamegosztás spontán, a kiosztott szerepek cserélődhetnek attól függően, hogy milyen tudáselemmel járulhat hozzá az adott munkafolyamathoz. A kooperatív tanulás folyamata során a tanulás az egyén szintjén valósul meg. A tanulók egymaguk dolgoznak fel egy-egy témát, és a tanulás eredményét, a leszűrt tanulságokat egyenként prezentálják. Csoporttanulás ese