Ugrás a fő tartalomra

Hat kulcstényező egy preZENtációban és azok kapcsolata az eTananyagokkal

Sikerült a végére jutni Garr Reynolds PreZENtáció című könyvének, ezért az elkövetkezendő időkben ebből is fogok szemezgetni. Hogy miért? Mert érdemes. Persze, kellőképpen hatásvadász a könyv, de ugyanakkor tényleg nagyon jól forgatható, illetve használható gondolatokat nyerhetünk belőle.
Kezdjük rögtön az elején, amelyet a könyv említ (28-31. oldal), mint hat tényezőt, amely nélkülözhetetlenen a sikeres prezentáláshoz:
  • Dizájn: Szerepe egyáltalán nem a díszítés, hanem a mondanivalónk tudatosítása. Véleményem szerint nagyon erős közvetítő szerepe van. Nagyon ügyelni kell minden esetben hogy egységes legyen, és bár a szerző nem túl pozitívan hivatkozott a sablonokról, valahol mégiscsak sablont használunk, hiszen így tudunk egységesek maradni. 
  • Történet: A történetbe ágyazás segíti a befogadást, hiszen a puszta adatok közélése mellett a történet segít azok rögzítésében, kontextusba helyezésével. Ráadásul a mondanivaló hitelességét is alátámasztja. A meséket mindenki. Elgondolkodtatott, hogy mi lenne, ha az egész prezentáció egy mese lenne. Hiszen oké, hogy a magam sztorijait beleviszem, hogy ezzel alátámasztom a mondanivalót, és hiteles maradok. De mi lenne, ha egyszer egy képregényt vetítenék... (Megvan az újabb cél!)
  • Összkép: Az egymáshoz látszólag nem köthető fogalmak, információk között a kapcsolatrendszert szükséges rögzíteni. Törekedni kell a viszonyrendszerek feltérképezésére. Ez már az akárhány perces órák felépítésére igaz.
  • Empátia: A befogadók helyébe képzelése nagyban motiválja őket, hogy a mondanivalónkra koncentráljanak. Itt nem is maga a kivetített tartalom, hanem azok a közönséghez igazított árnyalása a cél.
  • Játékosság: A humor és a játék oldja a feszültséget. A tartalomhoz olyan kötést hozhat létre, amely szintén a rögzítést támogatja.
  • Értelem: Adjunk tartalmat a mondanivalónak, mutassuk be annak értelmét, felhasználhatóságát. Ne csak puszta infóközlésbe bocsátkozzunk. 
Ugyanezt a hatos bővíti a Chip Heath és Dan Heat testvérektől a könyvbe idézett hat alapelv (89-91. oldal):
  • Egyszerűség: Az üzenet egyszerűsége. Ne emeljünk ki mindent, mert elvész a lényeg.
  • Váratlanság: A meglepetés ereje, amely fenntartja a figyelmet. Alapvető motivációs tényező, amely ráébresztheti a hallgatóságot, hogy a prezentációból ők bizony valami újat, valami hasznosat tanulhatnak.
  • Konkrét fogalmazás: A természetesség nyelve. Sok példa. Homályos fogalmak, absztrakciók kerülése. 
  • Hitelesség: Egy hozzáértő ember szava nagyobb súllyal esik latba. A hitelesség nem egyenértékű az adatközléssel. Annak befogadása ugyanis nehézkes.
  • Érzelmek megmozdítása: A reklámokból nagyon jól tudjuk, hogy a kutyával, gyerekkel és mellekkel minden eladható. Nos, itt is. Na, nem szó szerint, hanem ha a téma lehetővé teszi, legyünk hatásvadászok.
  • Történet: Hozzunk életbeli példákat, történeteket a mondanivaló alátámasztására.Így biztos jobban bevésődik a mondandó.
És van e olyan ezekből, amely az elektronikus oktatóanyagok tekintetében is fontos tényező? Nos, ha belegondolunk, akkor mindegyik.
  • Jó, ha történetre építjük az anyagot, hiszen motiváló tényező
  • Jó, ha megfelelő a dizájn, hiszen segíti a megértés, a kezelhetőséget.
  • Jó, ha az anyag nem mellőzi a humort, máskülönben túl személytelenné válhat.
  • Jó, ha hiteles forrásokra épül, ha a készítője hiteles, hiszen a benne található tartalmat neki jobban elhisszük.
  • Jó, ha hatásvadász módon érzelmekre is hatunk egy-egy médiaelemmel, mert segítheti az adott téma kötését, elmélyítését.
  • Jó, ha konkrétan fogalmazunk,hiszen a monitor vagy okos eszköz nem a nagy-regények megjelenítési felülete.
  • Jó, ha szándékos váratlan helyzetek adódnak, például egy szintfelmérő esetén, mert komolyságot ad, újra motivál, éberen tart, hiszen nem tudhatja a tanuló, mikor kell szembenézni valami váratlannal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Befejeződött a Fable magyarítása

"Mélyen Albion erdejében fekszik Tölgyvölgy kicsiny falucskája, melyet érintetlenül hagyott az idő múlása, és messze elkerült a fegyverek zaja. Itt élt egy fiú, és a családja. Egy fiú, aki hatalmasságról álmodott. Arról, hogy egyszer hőssé válik. Néha nemes lovagnak képzelte magát... Vagy hatalmas varázslónak. Máskor arról álmodott, hogy gonosz harcossá lesz. De minden álmában, mely a nagyságról szólt, kevés volt az erő, hogy megváltoztathassa a sorsot, mely előtte állt." Persze a történetnek nincs vége. Immár lehet folytatni magyarul. Elkészült a mű, több hónap munkája. Használja mindenki örömmel, hiszen úgy készítettük. Jó játékot! A magyarítás letölthető a Magyarítás Portál ról. ui.: Köszönet mindenkinek, aki segített, hogy elkészülhessen a nagy mű.

Március 15 - Műsorterv

Március idusa minden évben ünnepi műsorok sokaságát hozza magával. Így volt ez az idén is, és valószínűleg így lesz jövőre is. Ahogyan tavaly, most is segédkeztem a Fekete István Általános Iskola ünnepi műsorában, melynek rendezőjéhez és felkészítő tanárához fűznek gyengédebb szálak. Most nagy szerepem volt a műsor forgatókönyvének kialakításában is. Nos, mire való a Google Docs és a YouTube, ha nem arra, hogy az ilyesmit megosszam másokkal is. A dokumentumban található linkek segítségével a külön erre a műsorra vágott háttérfilmek is megtekinthetőek. A dokumentum elérhetősége: https://docs.google.com/document/pub?id=19tVpgBtj79hXI60_VD4cdPljIBndHMMrLXi_sSpGkHs

kooperatív <> kollaboratív

A főiskolai tanulmányaim alatt a napokban előkerült, hogy össze kellett hasonlítani a kooperatív illetve a kollaboratív tanulást. Ha már ott megtettem, akkor miért ne tenném itt közre, hogy ott mit írtam. Mindenek előtt tisztázni kell, mit is értünk a két fogalom alatt. Aki részletesebben kíváncsi, annak javaslom Dorner Helga írását , de azért röviden összefoglalnám: A kollaboráció olyan szervezett, szinkron tevékenység, amely egy adott problémára vonatkozó közös elgondolás kialakítására és fenntartására irányul. Csoporttanulás esetén a csoporttagok kölcsönösen részt vesznek a munkában, amely egy közös probléma megoldására irányul. A munkamegosztás spontán, a kiosztott szerepek cserélődhetnek attól függően, hogy milyen tudáselemmel járulhat hozzá az adott munkafolyamathoz. A kooperatív tanulás folyamata során a tanulás az egyén szintjén valósul meg. A tanulók egymaguk dolgoznak fel egy-egy témát, és a tanulás eredményét, a leszűrt tanulságokat egyenként prezentálják. Csoporttanulás ese