Ugrás a fő tartalomra

Kiadatás

Nem szeretjük, aki nem közénk való. Aki kicsit más, az biztos rossz. Elég, ha robban egy bomba Egyiptomban, és máris jobb, ha legalább száz évre visszamenőleg nem tudsz felmutatni egyetlen arab őst sem. A Kiadatás erre az amerikai gyomoridegre próbál építeni, de valójában nem ez a lényeg benne, sokkal inkább az emberi sorsok körül domborodik a történet.

Röviden és tömören a lényeg: felrobban egy bomba, amely egy amerikai halálát okozza, miközben egy egyiptomi származású férfi felszáll Dél-Afrikában a repülőgépre, hogy aztán odahaza az USA-ban az amerikai feleség hiába várja a repülőtéren, hiszen bizonyos nemzetbiztonsági személyek valahol útközben kitoloncolják Egyiptomba, a helyszínre, ahol a helyi hatóságok kezelésbe is veszik az illetőt, persze amerikai megfigyelővel. A film közben bepillantást nyerhetünk az összes szereplő életébe, így a cselekmény több szálon kezd el alakulni. Megismerünk kultúrákat, azok ütközéspontjait. A legérdekesebbek mégis az emberi sorsok. Ha van valami, amiért érdemes megnézni ezt a filmet, akkor az, az "egyiptomi szereplők" játéka. Hiába a nagy nevek: Meryl Streep jégcsapkirálynő, Reese Witherspoon sírós szermű Doktor Szöszi feleség, Alan Arkin segítekdemégsem szenátor, Jake Gyllenhaal a lelkiismeretemre iszom megfigyelő… Ugyanakkor ott van Igal Naor, aki még a plakátra sem fért fel, mégis az egyik legjelentősebb szerepet játssza a filmben olyannyira maradandóan, hogy hetekkel a film megtekintése után is fel tudom idézni jeleneteit.

Természetesen a filmben csavar is van, amit nagyon ügyesen oldott meg Gavin Hood rendező. Erről azonban többet nem árulnék el, mert kulcspontja a történetnek. Egy biztos, gratuláció neki!

Ideje lenne összegezni a filmet… Nem egyszerű. Éppen azért mert érdekes dráma ez, ahol nem tudni, ki a kegyetlenebb, aki halálra ver, vagy az, aki letagadja, hogy tudna arról, hogy halálra vernek… Elméletileg a film az utóbbi időben egyre többször önmagára ébredő amerikai belső rettegésről szól, de ez annyira direkt, szájbarágós, hogy érjük, köszönjük, mi Európában ezt már látjuk rajtatok régóta. Ugyanakkor ott vannak az emberi sorsok, amelyek képesek beszippantani, ha erre koncentrálunk. Arról nem is beszélve, hogy azokért a színészi játékokért érdemes megnézni a filmet, akik nem fértek fel a moziplakátra!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Befejeződött a Fable magyarítása

"Mélyen Albion erdejében fekszik Tölgyvölgy kicsiny falucskája, melyet érintetlenül hagyott az idő múlása, és messze elkerült a fegyverek zaja. Itt élt egy fiú, és a családja. Egy fiú, aki hatalmasságról álmodott. Arról, hogy egyszer hőssé válik. Néha nemes lovagnak képzelte magát... Vagy hatalmas varázslónak. Máskor arról álmodott, hogy gonosz harcossá lesz. De minden álmában, mely a nagyságról szólt, kevés volt az erő, hogy megváltoztathassa a sorsot, mely előtte állt." Persze a történetnek nincs vége. Immár lehet folytatni magyarul. Elkészült a mű, több hónap munkája. Használja mindenki örömmel, hiszen úgy készítettük. Jó játékot! A magyarítás letölthető a Magyarítás Portál ról. ui.: Köszönet mindenkinek, aki segített, hogy elkészülhessen a nagy mű.

Március 15 - Műsorterv

Március idusa minden évben ünnepi műsorok sokaságát hozza magával. Így volt ez az idén is, és valószínűleg így lesz jövőre is. Ahogyan tavaly, most is segédkeztem a Fekete István Általános Iskola ünnepi műsorában, melynek rendezőjéhez és felkészítő tanárához fűznek gyengédebb szálak. Most nagy szerepem volt a műsor forgatókönyvének kialakításában is. Nos, mire való a Google Docs és a YouTube, ha nem arra, hogy az ilyesmit megosszam másokkal is. A dokumentumban található linkek segítségével a külön erre a műsorra vágott háttérfilmek is megtekinthetőek. A dokumentum elérhetősége: https://docs.google.com/document/pub?id=19tVpgBtj79hXI60_VD4cdPljIBndHMMrLXi_sSpGkHs

kooperatív <> kollaboratív

A főiskolai tanulmányaim alatt a napokban előkerült, hogy össze kellett hasonlítani a kooperatív illetve a kollaboratív tanulást. Ha már ott megtettem, akkor miért ne tenném itt közre, hogy ott mit írtam. Mindenek előtt tisztázni kell, mit is értünk a két fogalom alatt. Aki részletesebben kíváncsi, annak javaslom Dorner Helga írását , de azért röviden összefoglalnám: A kollaboráció olyan szervezett, szinkron tevékenység, amely egy adott problémára vonatkozó közös elgondolás kialakítására és fenntartására irányul. Csoporttanulás esetén a csoporttagok kölcsönösen részt vesznek a munkában, amely egy közös probléma megoldására irányul. A munkamegosztás spontán, a kiosztott szerepek cserélődhetnek attól függően, hogy milyen tudáselemmel járulhat hozzá az adott munkafolyamathoz. A kooperatív tanulás folyamata során a tanulás az egyén szintjén valósul meg. A tanulók egymaguk dolgoznak fel egy-egy témát, és a tanulás eredményét, a leszűrt tanulságokat egyenként prezentálják. Csoporttanulás ese