Ugrás a fő tartalomra

Részt vettem egy CISCO videokonferencia bemutatón

A CISCO magyarországi képviseleténél tett látogatás meglehetősen érdekes volt, bár semmiképpen nem nevezném forradalminak. A bemutató célja az volt, hogy megismertessék a Hivatalt a videokonferencia terén aktuális termékeikkel, kínálatukkal. Jól érzékelhető ezen a téren, hogy a cég nem a termékek mellé tett extra szolgáltatásokkal, hanem a hang és a képminőség terén igyekszik lenyűgözni vevőit, mindezt sávszélesség kímélő módon. Mindennek prezentálására azonnali élő kapcsolatot kezdeményeztek az oslói központtal, ahol az ottani kollégák egy körülbelül fél órás bemutatót tartottak a legfrissebb termékek tulajdonságainak felsorolásával.A termékprezentálás az asztali készülékekkel kezdődött, amelyben kiemelt szerepet kapott a DX80-as monitor, amelynek legfőbb tulajdonságai voltak:
  • Beépített kamerája az asztal irányába is kifordítható, így dokumentumkameraként is működhet.
  • A monitor maga érintőképernyős, így a legtöbb videokonferencia funkció az ujjunkkal is vezérelhető. 
  • A monitor hagyományos telefonhívásra képes
  • Beépített háttérzaj szűrője és több mikrofonja van, így biztosítja a legjobb hangminőséget akár egy nyitott irodában is, ahol egyszerre többen dolgoznak.

A következő szint a tárgyalókba felszerelhető megoldások voltak, amely körülbelül 4-6 fő kiszolgálására képesek (MX200/300 széria). Ennél a megoldásnál lép be az okostelefon illetve táblagép támogatás, ugyanis mind iOS mind Android készülékekhez biztosítanak egy ingyenes szoftver, amely különböző videokonferencia támogató lehetőségekkel bír az alap vezérlő lehetőségeken túl, például:
  • Beállítható, hogy az okoskészüléken a prezentáció látszódjon, míg a kivetően az előadó jelenik meg.
  • A prezentáció követi az előadást, de az okoskészüléken akár vissza is lehet a konferenciahívás közben lapozni egy már levetített diára. 
Maga a kivetítő állhat lábakon, asztalra vagy falra szerelhető, vagy akár gurulós is.

A következő megoldáscsomag az óriástárgyalók, vagy tantermek kategóriája volt. Itt egy illetve két képernyős megoldást is láthattunk, mindkét esetben 1 vagy 2 kamerával felszerelve. A megoldások kiemelt előnyei voltak:

  • A kamerák csend esetén a teljes tárgyalót veszik. Amennyiben valaki az aktuális fókuszon kívülre megy, érzékeli a rendszer, és korrigál, így mindig mindenki képben marad.
  • Beszéd esetén az aktuális beszélőre vált a kamera. A rendszer megtanulja a hangokat és személyhez köti, így a váltás egy későbbi felszólaláskor már sokkal rövidebb idő alatt történik.
  • Ha egyszerre többen kezdenek beszélni, akkor nem lesz ping-pong effektus, azaz nem ugrál a kép, hanem mindkét beszélőre fókuszál, azaz kivált tárgyaló nézetre.
  • Amennyiben a valaki beszél, és utána a mellette ülő kezd el beszélni, nem rándul a kamera, ha korábban is látszódott mindkét személy, elkerülve így a felesleges kamerarángatózást, ami zavaró lehet nézők számára.
  • A kamerák alkalmazkodnak a beszélőt körbevevő fényviszonyokhoz.

A rendszer mellé biztosít a CISCO egy bluebox hátteret, amelyre bármilyen háttéranyag, például prezentáció kivetíthető, így oktató prezentáció esetén nagyon jól alkalmazható az információ távoli helyekre történő gyors és látványos eljuttatásában.
A rendszer természetesen képes a felvételek rögzítésére, amelyet utána egy stream (videofolyam) formájában sugároz, így akár egy webböngészővel később a rögzített anyag megtekinthető. A különlegessége a rögzített anyagnak, hogy a felvétel közben automatikus jegyzőkönyv készül, amely által később a videó egyes részei kereshetővé válnak. Többek között például:

  • A rendszer hangfelismeréssel bír, így a visszajátszás során az idővonalon jelzi, hogy melyik szereplő mikor szólal meg, sőt egy listában választva közvetlenül az egyes felszólalásokhoz lehet ugratni a videót.
  • Ugyan egyelőre csak angol nyelven, tartalom felismerés is van a rendszerben, amely kigyűjti a kulcsszavakat, ezekből statisztikát készít, illetve biztosítja, hogy az adott szavak elhangzásához ugorhassunk a videón belül.

A bemutató során megtekinthettünk egy mobil kamerát is, amely hordozhatóságával és egyszerű kezelhetőségével nyújthat segítséget abban, hogy internetkapcsolat és egy HDMI csatlakozási lehetőséggel bárhol tarthassunk videokonferenciát.
A bemutatón jelenlevő CISCO szakemberek nagy hangsúlyt fektettek annak hangsúlyozására, hogy a bemutatott termékek nagyfokú integrálhatósággal rendelkeznek, azaz a CISCO rendszerében bármely telekommunikációs eszközzel azonnal szinkronizálnak (WebEx Meeting). Nem jelenthet tehát gondot, ha okostelefonunkról szervezünk le a konferenciát, sőt akár annak kamerájával le is bonyolíthatjuk, vagy akár távolról be is kapcsolódhatunk egy már futó közvetítésbe.

A bemutatott termékek terén leginkább az üzleti megbeszélések, és a mindennapi távoli telekommunikációs kapcsolatok lebonyolítását megsegítő eszközrendszerre helyezték a hangsúlyt, ugyanakkor felvillantották a lehetőséget, hogy miképpen lehet beépíteni ezeket a rendszereket a távoktatásba is. Elmondták, hogy erre rendelkeznek egy saját rendszerrel, amelyben a tesztelésre is van lehetőség, de olyan interaktív órák is lezajlódhatnak, ahol a tanulók távolról kérdezhetnek, jelentkezhetnek, esetlegesen az ő asztaluk vezérlését átveheti a prezentáló, a beérkezett kérdések moderálhatóak, stb. Ugyanakkor a CISCO emberei elmondták, hogy ez egy külön bemutató és most nem erre készültek, így csak felvillantani tudtak ebből néhány dolgot.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Befejeződött a Fable magyarítása

"Mélyen Albion erdejében fekszik Tölgyvölgy kicsiny falucskája, melyet érintetlenül hagyott az idő múlása, és messze elkerült a fegyverek zaja. Itt élt egy fiú, és a családja. Egy fiú, aki hatalmasságról álmodott. Arról, hogy egyszer hőssé válik. Néha nemes lovagnak képzelte magát... Vagy hatalmas varázslónak. Máskor arról álmodott, hogy gonosz harcossá lesz. De minden álmában, mely a nagyságról szólt, kevés volt az erő, hogy megváltoztathassa a sorsot, mely előtte állt." Persze a történetnek nincs vége. Immár lehet folytatni magyarul. Elkészült a mű, több hónap munkája. Használja mindenki örömmel, hiszen úgy készítettük. Jó játékot! A magyarítás letölthető a Magyarítás Portál ról. ui.: Köszönet mindenkinek, aki segített, hogy elkészülhessen a nagy mű.

Március 15 - Műsorterv

Március idusa minden évben ünnepi műsorok sokaságát hozza magával. Így volt ez az idén is, és valószínűleg így lesz jövőre is. Ahogyan tavaly, most is segédkeztem a Fekete István Általános Iskola ünnepi műsorában, melynek rendezőjéhez és felkészítő tanárához fűznek gyengédebb szálak. Most nagy szerepem volt a műsor forgatókönyvének kialakításában is. Nos, mire való a Google Docs és a YouTube, ha nem arra, hogy az ilyesmit megosszam másokkal is. A dokumentumban található linkek segítségével a külön erre a műsorra vágott háttérfilmek is megtekinthetőek. A dokumentum elérhetősége: https://docs.google.com/document/pub?id=19tVpgBtj79hXI60_VD4cdPljIBndHMMrLXi_sSpGkHs

kooperatív <> kollaboratív

A főiskolai tanulmányaim alatt a napokban előkerült, hogy össze kellett hasonlítani a kooperatív illetve a kollaboratív tanulást. Ha már ott megtettem, akkor miért ne tenném itt közre, hogy ott mit írtam. Mindenek előtt tisztázni kell, mit is értünk a két fogalom alatt. Aki részletesebben kíváncsi, annak javaslom Dorner Helga írását , de azért röviden összefoglalnám: A kollaboráció olyan szervezett, szinkron tevékenység, amely egy adott problémára vonatkozó közös elgondolás kialakítására és fenntartására irányul. Csoporttanulás esetén a csoporttagok kölcsönösen részt vesznek a munkában, amely egy közös probléma megoldására irányul. A munkamegosztás spontán, a kiosztott szerepek cserélődhetnek attól függően, hogy milyen tudáselemmel járulhat hozzá az adott munkafolyamathoz. A kooperatív tanulás folyamata során a tanulás az egyén szintjén valósul meg. A tanulók egymaguk dolgoznak fel egy-egy témát, és a tanulás eredményét, a leszűrt tanulságokat egyenként prezentálják. Csoporttanulás ese